Seuran historia

Maaningan kunnan ryhdyttiin 1990-luvulla karsimaan hallintokuluja ja kokoamaan mm. lautakuntia suuremmiksi kokonaisuuksiksi, jolloin lakkautettiin kotiseutulautakunta. Tehtävät siirtyivät sivistyslautakunnalle, jolla oli monta muuta tehtäväkenttää.
Niin sanotut pakolliset tehtävät menivät aina etusijalle ja vapaaehtoiset tehtävät jäivät vähemmälle tai kokonaan hoitamatta. Oli syntynyt ”sosiaalinen tilaus” kotiseututyölle.

Joukko maaninkalaisia kokoontui 16.3.1993 perustamaan kotiseutuyhdistystä, joka sai nimekseen Maaninka-Seura.
Seuran tarkoituksena on mm. työskennellä kotikuntansa sivistyksellisten, sosiaalisten ja taloudellisten olojen kehittämiseksi alueellisen omaleimaisuuden ja paikallisten erityispiirteiden pohjalta, tehdä kotiseututyötä paikalliskulttuurin, ympäristönsuojelun, maisemanhoidon ja matkailun aloilla. Seura haluaa myös syventää maaninkalaisten kotiseudun tuntemusta ja paikallishenkeä sekä kiintymystä kotiseutuunsa.

Maaninka Seuran puheenjohtajina ovat toimineet Anneli Miettinen, Hannu Kumpulainen, Mirja Keinänen, Marjatta Meriläinen, Seppo Sarlund ja vuodesta 2013 Ari Väänänen.

Yleisen aktiivisuutensa ja tekojensa ansiosta Anna Tuovinen nimettiin 2000-luvun
alussa kunniapuheenjohtajaksi.

Maaningan tunnukset

Maaningan kunnanvaakuna 3Maaningan kunnanvaakuna
Vaakunan on suunnitellut Gustaf von Numers ja
Maaningan kunnanvaltuusto hyväksyi sen kokouksessaan 14. syyskuuta 1952. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 12. joulukuuta samana vuonna.
Heraldinen selitys: ”Mustassa kentässä kultapalkki, jossa kolme mustaa punavaruksista seisovaa sorsaa hirsittäin.”
Vaakuna pohjautuu opettaja Ensio Ikäheimon ja
maanviljelijä Viljo Airaksisen kilpailuehdotuksiin,
joissa molemmissa oli aiheena tavi.

Juhlalogo 4Tavinsalmen hallintopitäjän 450-juhlavuoden juhlalogo
Sen tunnuksina ovat kolme tavia, kolme kruunua ja kolme aaltokuviota. Logon suunnitteli Ilpo Jokinen. Alkuperäisessä logossa oli lisäksi teksti Tavinsalmi-Maaninka juhlavuosi 1997. Tavinsalmen hallintopitäjä 450 vuotta. Maaningan kunta 125 vuotta. Tässä logon on Ilpo Jokisen antaman värimalliohjeen mukaan toteuttanut ja muokannut Hannu Räisänen.