Pitäjäkirja

Kannet oikMaaningan pitäjäkirja ”Myö Muaningan helemassa huppaellaan” ilmestyi alkuvuonna 2015, ja sen ensimmäinen painos myytiin loppuu neljässä kuukaudessa! HUOM! Toinen painos on kaupoisssa, sen hinta on muun muassa kohonneista painokustannuksista johtuen 40 euroa/kpl.

Käy ostamassa kirja itsellesi Maaningan palvelupisteestä (entinen kunnantalo, avoinna ma, ti ja to klo.8.00-15.30) K-Market Hopparista (Posti), Keskus-Kukka ja Hautauspalvelu Käsnänen Ky:stä, Maaningan kirjastosta, Siilinjärven Info-kirjakaupasta
TAI tilaa se suoraan Maaningan palvelupisteestä
puhelinnumerosta  0447488211 tai sähköpostilla: asiakaspalvelu.maaninka@kuopio.fi

Seuraavissa korjausliitteissä (pdf) ovat sekä kirjan että levykkeen viimeisimmät korjaukset ja tarkennukset:
Korjausliite – Myö Muaningan helemassa huppaellaan
Korjausliite – Kuvalevyke

Saatekirjeessään Tavinsalmen perilllisille pitäjäkirjan toimituskunnan puheenjohtaja Erkki Ryynänen sekä Maaninka-Seuran puheenjohtaja Ari Väänänen toteavat:
Mielestämme pitäjäkirjalle on ollut selkeä tilaus. Tavinsalmen perillinen, vanha emäpitä-
jä, on jättänyt pysyvän jäljen Pohjois-Savoon ja ”Muaningan helemoihin” juurtuneisiin ihmisiin, nykyisiin ja entisiin. Vaikka Maaningalta on lähdetty suurin joukoin maailmalle, Maaninka ei lähde heistä ja meistä!

Kirjan oikolukua

Pitäjäkirjan oikolukua suorittamassa vas. Anna-Liisa Pekkarinen, Mirja Korhonen, Markku Hirsaho ja Erkki Ryynänen.

DVD-aineisto
Romppu 2Pitäjäkirjaa varten keräsimme maaninkalaisilta lukuisia valokuvia, kiitos vielä kerran kaikille niitä
tarjonneille. Kaikkia valokuvia ei valitettavasti voitu painaa kirjaan, mutta kirjan liitteenä olevalle dvd-levylle keräsimme kuitenkin suuren osa poisjääneestä materiaalista – tekstejä, valokuvia, karttoja, videoita ja äänitteitä.
Levykkeestä muodostui lopulta aivan oma tietokoneella luettava audiovisuaalinen kokonaisuus. Levykkeen sisällön laajuudesta kertoo se, että valokuvia on yhteensä 2000 kpl, tekstiä 589 sivua, äänitteitä liki 7 tuntia ja videoita runsas 1,5 tuntia! Pelkästään Myö Muaningan helemassa -rompun parissa saakin helposti kulumaan helposti muutaman päivän, sillä jos jokaista 2000 valokuvaa katselee  15 sekunnin ajan, kuluu aikaa yhteensä noin 8,5 tuntia!

Levykkeen sisältöä:

Tekstejä
Myö Muaningan helemassa huppaellaan, koko pitäjäkirja sähköisesti luettavassa pdf-muodossa.
Nykäsen kynästä – tarkkanäköistä, osin satiiristakin sanailottelua ajan ilmiöistä Maaningalla 1970 -luvulta alkaen, kunnalliselämästä, historiasta ja sen mielenkiintoisista henkilöistä. 13 dokumenttia täyttä asiaa!

Valokuvia
– Valokuvia jaoteltuina Kylät, Muut ja Velin arkisto -kansioihin.

Videoita
Kouluko tylsää, vuonna 2007 Maaningan yläasteen ilmaisutaidon ryhmän kanssa tehty musiikkivideo Johnnyn ikivihreästä Kotihipat -hitistä vuodelta 1964! Katso, nauti nuorten
maaninkalaisten osaamisesta ja ylläty, mukana mokat! pit. 5:57 min.
Kunnantalo Maaningalle 1991-1992, Martti Haukisen alkuperäisestä VHS-taltioinnista editoitu lyhennelmä on mielenkiintoinen ajankuva rakentamisesta ja maaninkalaisten kommenteista. Retromuotia! pit. 34 min.
Unton muistoruppeema 2013, Unto Eskelistä sanoin, runoin ja lauluin muistaen
Huiluuruppeemien yhteydessä kesällä 2013. Juhani Juvosen koskettavia, upeita sävellyksiä Unton sanoihin Heli Perkiömäen laulamana! pit. 20 min
Huiluuruppeemilta 2014, lyhyt katsaus muun muassa Unissakävelyn MM-kisoihin
rautalankabändin tahdissa. Sounds of the Cloudsin ylivoimaa! pit. 2:09 min.
Tavinsalmen kylätallenne 2014, leppoisasti Luppotuvalla istuivat haastateltavana Tuomas
Sonninen, Paavo Koponen, Tapani Niskanen, Vilho Häkli, Topi Taskinen ja Heikki Voutilainen.
Kuinka mielenkiintoista paikallishistoria voikaan olla! pit. 20 min.
Maaningan viimeiset hetket 2014, taltiointi jouluun viimeisestä illasta, hetkestä ennen
maaninkalaisten kaupunkilaistumista. Lopussa ilotulitusta! pit. 8:36 min.

Katso tästä lyhyt esittelyvideo

Videoklippi

Äänitteitä
Matti A Mykkäsen haastattelu 28.1.1991, 30 min.
Tyyne Hoffrenin haastattelu, 2014, 23 min.
Matti Solehmaisen haastattelu 2014, 28 min.
Varpasmaan kevätjuhla 31.5.1978, 28 min.
Martti Airaksisen haastattelu 1981, (haastattelija opettaja Kalevi Rissanen), 34 min.
Kyllikki Starckin haastattelu 2014, 56 min.
Ensio Airaksisen ja Matti Juvosen haastattelu 6.10.2013, 47 min.
Erkki Tammisen haastattelu 2014, 27 min.
Aino ja Juhani Krögerin haastattelu 7.10.2014, 32 min.
Juhani Rungon ja Lauri Laakkosen haastattelu I, 2.10.2013, 59 min.
Johanna Laakkosen haastattelu 23.7.1959 (haastattelija Kalle Laakkonen), 43 min.

Editoinnit
Äänitiedostot: Veli Nykänen ja Hannu Räisänen
Valokuvat ja videot: Hannu Räisänen
Kaikkien aineistojen oikeudet kuuluvat niiden omistajille (kuvien ottajille ja/tai kuvien
omistajille, äänitteiden ja videoiden tekijöille).
Aineistoa ei saa käyttää, julkaista tai luovuttaa kenellekään ilman oikeuden omistajan lupaa.
Pahoittelemme päällekkäisyyksiä ja kaksoiskappaleita sekä virheellisiä tietoja.
Sisältöön liittyvät kommentit, kyselyt ja korjaukset ovat tervetulleita mieluiten kirjallisina
osoitteeseen hannu@raisanen.fi.